Vantaan tulisi taata maksuton ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille nuorille

Tällä hetkellä Vantaa tarjoaa alle 20-vuotiaille ehkäisyn aloittaville naisille yhdeksän kuukauden hormonaalisen ehkäisyn ilmaiseksi. Raskaudenkeskeytyksiä tehdään kuitenkin eniten 21–24-vuotiaille ja vastuu ehkäisystä jää usein tyttöjen harteille. Lisäksi ehkäisy on Suomessa keskimäärin muuta Eurooppaa kalliimpaa.

Vantaan pitäisi täten tarjota ehkäisyä kaikille alle 25-vuotaille nuorille sekä hormonaalisen ehkäisyn rinnalla kondomeja. Näin ehkäistäisiin sukupuolitauteja tehokkaammin ja vastuu ehkäisystä jakautuisi tasaisemmin sekä tytöille, että pojille. Nuorten yleisimmän sukupuolitaudin klamydian leviämistä toruttaisiin juuri kondomeilla.

Ehkäisyvälineiden ilmaisjakelu on keskitetty ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvoloihin sekä opiskelijaterveydenhuoltoon. Nuoria ei tavoiteta näistä paikoista parhaiten. Seksuaalivalistusta sekä kondomeja tulisi jakaa siellä, missä nuoret liikkuvat, kuten nuorisotaloilla, nuorten tapahtumissa ja kouluissa.

Maksuton ehkäisy parantaisi nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, vähentäisi ei-toivottuja raskauksia ja raskaudenkeskeytyksiä, sekä sukupuolitautitartuntoja. Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen nuorille hyödyttäisi Vantaata ja koko yhteiskuntaa. Nuorten tilanne parantuisi, mutta samalla kaupungin terveydenhuollon kustannukset pienentyisivät, kun abortit, seksitaudit ja muut terveysongelmat vähentyisivät. Nuorten maksuton ehkäisy olisi kaikkien etu.

Jos nykyisenkaltainen sote-uudistus toteutuu se saattaa lopettaa Vantaallakin maksuttoman ehkäisyn tarjonnan, koska tällä hetkellä ei ole lakia, joka velvoittaisi tarjoamaan nuorille ilmaisen ehkäisyn. Näiden syiden takia maksuton ehkäisy tulisi taata monipuolisesti kaikille alle 25-vuotiaille nuorille.

 

17103823_644227372444225_1009715964990308454_n.png.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s