27-vuotias Tuomas Suihkonen vaatii, että ulkojääkentät ja liikuntapaikat pidetään kunnossa. Jalkapallo ja pipolätkä pitävät mielenterveyttä yllä koronan keskellä. 

Vantaan Vasemmiston ehdokas Tuomas Suihkonen kävelee haastattelua varten kauppakeskus Tikkuriin ulkomuistista. Hän on syntynyt ja asunut Vantaalla aina.

”Paljasjalkaisena tikkurilalaisena arvostan Vantaata korkealle. Niin arvostavat näköjään myös muut, koska muuttoliike on Helsingistä tänne päin. Tämä on Suomen aidoin kaupunki”, hän sanoo hymyillen.­

Ehkä Vantaalle muuttaneet ex-helsinkiläiset huomasivat korona-aikoina, miten hienoja metsäalueita ja ulkoliikuntamahdollisuuksia kaupungissa on. Niiden puolesta Suihkonen puhuu kuntapoliitikassa.

”Etenkin nuorille pipolätkä ja jalkapallo ovat tasa-arvoisia lajeja, joita voi harrastaa ilman isoja pääomia. Koronan aikaan kävi kuitenkin ilmi, että näitä paikkoja on liian vähän. Ulkojäillä oli jäätävä ruuhka koko talven. Ulkoliikuntapaikkoja pitää olla lisää.”

Ulkojäät ovat kutistuneet Suihkosen elinaikana ilmaston lämpenemisen myötä. 27-vuotias Helsingin yliopistossa historiaa opiskeleva Suhkonen kuuluu milleniaalien sukupolveen, joka vaatii ilmastokriisin ratkaisemista. 

”Kuntatasolla yksi merkittävimmistä asioista on liikkuminen. Julkisen liikenteen pitää toimia hyvin. Ilmastotekojen kuluja ei saa kuitenkaan kaataa työväenluokan maksettavaksi, vaan päästövähennykset pitää toteuttaa oikeudenmukaisesti. Tiesitkö, että Aalto-yliopiston selvityksen mukaan pienituloiset autonomistajat ajavat joka tapauksessa vähemmän kuin suurituloiset?”

Jos Suihkonen nähdään kaupunginvaltuustossa, mitä muuta hän siellä tavoittelee?

”Parempia mielenterveyspalveluita. Koronaeristys on lisännyt ihmisten mielenterveysongelmia. Matalan kynnyksen walk in -toiminnasta on hyviä kokemuksia ennen koronaa: tuen tarvitsijan ei pidä esittää diagnooseja tai lähetteitä, psykiatrisen sairaanhoitajan puheille pääsee saman tien.”

Pidempiaikaiseen mielenterveyshoitoon oli kuitenkin vaikea päästä jo ennen koronaa, ja pandemia-aika pahensi tilannetta entisestään. Psykiatria on erikoissairaanhoitoa, jonne pääsee vain terveyskeskuslääkärin lähetteellä, ja lääkärinajat ovat kortilla.

”Jonotusajat ovat Vantaalla liian pitkiä. Odottaessa ihmisen mielenterveysongelmat ehtivät pahentua.”

Mikä motivoi lähtemään ehdolle?

”Oikeudenmukaisuus. Politiikan tehtävä on edesauttaa hyvinvointia. Jos aina vain jatkamme palveluiden leikkaamista, hyvätuloiset varmasti pärjäävät, mutta entä muut? Tulen itse työväenluokkaisesta perheestä ja hyvinvointivaltion ansiosta olen tässä.” 

Haastattelija: Kukka-Maria Ahokas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s