En ole ostettavissa.

Suomen Kuvalehti kertoi eilen, että terveyspalveluyritys Attendo on antanut vaalitukea oikeistolaisille aluevaaliehdokkaille. Tämä on selvä viesti siitä, että terveysjättien agendana on julkisten palveluiden ulkoistaminen yksityisille tuottajille ja palveluseteleiden lisääminen. Samaan aikaan, kun julkinen puoli hoitaa sote-alan haastavimmat tehtävät, terveysjätit keskittyvät kerman kuorintaan. Mainittavan arvoinen seikka on myös se, että julkinen terveydenhuolto hoitaa yksityisen mahdolliset hoitovirheet ja muut komplikaatiot – tämäkin on osaltaan kirsikan nappaamista koko kakun päältä. Vaarana on, että yhteiset verovarat katoavat veroparatiiseihin ja sijoittajien taskuihin yhteisten palveluiden sijasta.

On myös kysyttävä, miten rahallista tukea antavat terveysjätit vaikuttavat päättäjien päätöksentekoon.

Yksityiset terveysjätit tulevat yhteiskunnalle aina kalliimmaksi, koska niiden on pakko tavoitella voittoa. Julkisessa palvelussa koko rahoitus menee palvelun tuottamiseen ja hoivatyöhön, eli työntekijöiden palkkoihin ja työvälineisiin. Palveluiden siirtyessä yksityisten toimijoiden tuotettavaksi, karkaavat ne myös demokraattisen päätäntävallan alta.

Panostaminen julkisiin sosiaali-ja terveyspalveluihin, kuten henkilöstön riittävään määrään ja asianmukaiseen palkkaukseen sekä hoitotyön laatuun, varmistavat meille jokaiselle tasa-arvoisen mahdollisuuden päästä paremman ja nopeamman hoidon piiriin. Tämän lisäksi tulee tarkastella julkisen puolen johtamista ja sen vaikutusta kokonaisvaltaiseen työhyvinvointiin henkilöstössä, sekä tehdä tarpeen vaatimia muutoksia organisaatioiden toimintatavoissa. Julkisella puolella olevat ongelmat tulee korjata tarpeellisilla resursseilla eikä glorifioida yksityistä utopistisena pelastajana.

Sosiaali- ja terveyspuolella pienet toimijat tekevät tärkeää työtä, mutta ne häviävät kilpailutuksissa isoille yrityksille.

Suomalaisten terveys ei saa olla keinottelun ja kaupankäynnin väline.

Vasemmiston äänestäminen aluevaaleissa on varmin tae sille, ettei verorahasi mene monikansalliselle, veroja kiertävälle terveysalan firmalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s